Metaalconstructie met zicht op Brugge20 juni 2013

Infosteel 06/2013
Tekst: Sofie de Vriese
Foto's: Jo Van den Borre (Infosteel), De Wandeler, Protect


Staalconstructie met uniek zicht op Brugge

Katelijnepoort Business Center is een kantorencomplex dat een verloren stadsdeel aan de Brugse Ring een nieuw elan geeft. De hoek van de Ringlaan en de Baron Ruzettelaan was lange tijd een onaantrekkelijk geheel van kleine vervallen huizen, garages en een bedrijfsgebouw dat de RTT en later Belgacom jarenlang hebben gebruikt. Het bouwproject werd in drie fases gerealiseerd. In een eerste fase (2004) werd het bestaande kantoor gerenoveerd, drie jaar later werden de vervallen woningen gesloopt en vervangen door een tweede kantoorgebouw. De laatste bouwfase bestond uit het verbinden van die twee gebouwen tot een ‘poortgebouw’ door een balkvormig volume van twee verdiepingen en bijna 3000 m2 erbovenop te bouwen.

Stadspoort

Het complex wil niet alleen een signaalfunctie uitoefenen naar de buurt, maar de poortfunctie ook een concrete betekenis geven. Dat gebeurde door het mobiliteitsprobleem van de buurt op te lossen. Er is een ondergrondse parkeerplaats voor 148 voertuigen, bereikbaar door het autoverkeer om te leiden via een andere straat. De binnenzone met groenaanleg en verharde zones biedt doorgang aan voetgangers en fietsers, zodat het project ook een semi-openbaar karakter krijgt en zijn rol als nieuw stadsdeel ten volle kan uitspelen. Onder de verbindingsbouw door blijft er vanop de Ring zicht op de achterliggende huizen.


Staalconstructie met cellenliggers
De bouw van de 'lateibalk' van twee verdiepingen werd uitgevoerd door aannemer Depret uit Zeebrugge en staalconstructiebedrijf De Wandeler uit Torhout. De werken werden binnen een ‘bouwteam-formule’ gerealiseerd samen met de architectenbureaus Buro II & ArchI + I, abv+ architecten en het studiebureau VK Group.
De meest recente vleugel, een lateibalk van twee verdiepingen rust op de kantoorgebouwen die eerder werden gebouwd en gerenoveerd. Dit balkvormig volume bestaat uit een staalskelet (staalkwaliteit S355) met cellenliggers en de vloeren zijn opgebouwd als staalplaat-betonvloeren (Cofraplus 77 van Arval).
Er werd gebruik gemaakt van ACB®- cellenliggers (ArcelorMittal) eveneens in staalkwaliteit S355. De 3 types die werden gebruikt zijn samengesteld uit IPE 360, IPE 400 en IPE 450 en hebben telkens een hoogte van 520 mm. Deze liggers zijn interessant omdat ze door hun constructie, hoger en toch lichter (door de cirkelvormige uitsparingen), grotere overspanningen aankunnen dan standaard profielen. De overspanningen gaan in dit geval van 7,5 m tot 10,2 m. De stalen kolommen werden uitgevoerd in HEB 300 en HEM 550, ook werden betonkolommen toegepast. Op de verdiepingen werden buiskolommen B273/20 en B 323,9/20 aangewend.
Door de noodzaak van verlaagde plafonds (voor de permanente technieken) en verhoogde vloeren (voor de wijzigbare technieken) kon de stalen constructie niet méér zichtbaar blijven. Enkel de windverbanden en de kolommen, achter de glasgevel en in het midden van de ruimte, zijn zichtbaar gebleven. De windverbanden zijn uitgevoerd met geboute verbindingen omwille van de montage. De volledige staalstructuur werd RF 1 uur geschilderd (verf: Sigma / PPG). Enkel de kolommen van niveau 0 tot +9640 mm, en een aantal vakwerken die aan het buitenklimaat worden blootgesteld werden gemetalliseerd en met 3 laagsysteem (+ RF) afgelakt. In het totaal werd zo'n 366 ton staal verwerkt in dit project.


Hybride geheel
Dit nieuwe kantorencomplex is een hybride constructie, in beton, staal, glas en metselwerk. Een deel van de buitengevels werd afgewerkt met Portugese natuursteen, een ander gedeelte met gevelpanelen uit vezelcement. De inrichting beantwoordt aan hoge normen wat betreft flexibiliteit, werkcomfort, veiligheid en energie-zuinigheid: een moduleerbare kantoorindeling per 1,2 m, extra-isolerend glas, automatische zonnewering, computervloeren met tapijttegels, omgevinggestuurde zonnewering, akoestische plafonds, verwarming door ingeblazen lucht via een centrale condenserende gasketel, geruisloze en evenwichtig verspreide klimaatregeling, verregaand geautomatiseerde brandbestrijding, waterrecuperatie en –buffering, energiezuinige verlichting met elektronische voorschakelapparatuur en bewegingsdetectie.


‘Katelijnepoort Business Center’ refereert naar het concept van een poortgebouw, verwijzend naar de historische Katelijnepoort, één van de toegangen naar het Brugse stadscentrum. Het totale project omvat 10 000 m2 kantoorruimte. Het is een aangename werkplek aan de rand van de binnenstad met een indrukwekkend zicht op het
historisch centrum. Op 5 februari 2013 werd het officieel ingehuldigd door de burgemeester Renaat Landuyt.

Anderen lezen ook

Metaalconstructie De Wandeler sterkhouder op bedrijventerrein

Covid-19: wij blijven aan het werk!

De Wandeler verhuist!