Ingenieuze staalstructuur in diamantvorm17 april 2018

Ingenieuze staalstructuur wordt geïntegreerd in markante diamantvorm


Het zinnenprikkelende Diamond-gebouw zal de buurt rond het Gentse Sint-Pietersstation vanaf eind dit jaar verblijden met een knap staaltje toparchitectuur. Vooral de diamantvorm van de gordijngevel diende zich aan als een complexe bouwkundige uitdaging. “Het uitwerken van de staalstructuur voor de technische bovenverdieping is dan ook een mooie uitdaging”, vertelt Thomas De Wandeler, zaakvoerder van De Wandeler metaalbouw.


“Het staalbouwgedeelte van het Diamond-project omvat drie fases en vergt circa 182 ton staal (type S235)”, legt Thomas De Wandeler uit. “Op dit moment zitten we in de eerste fase en plaatsen we steunkolommen op diverse verdiepingen – goed voor 20 ton staal. Nadien schakelen we over op de structuur voor de technische bovenverdieping, waar ongeveer 130 ton staal in verwerkt wordt. Tot slot volgen de luifels op de langszijden van het gebouw, waar grofweg 32 ton staal voor nodig is.


GEEN SINECURE
De technische bovenverdieping is allesbehalve een schoolvoorbeeld van rechtlijnige vormgeving. Diagonale gevellijnen en variabel inclinerende vlakken zullen een geheel creëren dat de specifeke morfologie van een diamant op accurate wijze imiteert. “Het is geen sinecure om dat allemaal op elkaar af te stemmen en in de praktijk te brengen”, geeft Thomas De Wandeler aan. “Momenteel leggen we de laatste hand aan het 3D-model dat we uittekenen in Tekla. Eens dat volledig klaar is, sturen we onze
zaag-boorstraat, plasmabranders en knipponsmachine aan op basis van de CNC-sturingen in het tekenpakket. Je kunt de staalstructuur vergelijken met een grote ‘meccano’, waarvan alle onderdelen eerst worden voorbereid in het atelier en vervolgens door middel van boutverbindingen worden samengesteld op de werf. Wanneer het geheel wind- en waterdicht is, krijgt het geschilderde staal nog een behandeling met brandwerende verf en een eindlaag.


DE MEERWAARDE VAN BIM
Gezien de complexe volumetrie van het Diamond-gebouw is de uitwerking van de staalstructuur voor de technische bovenverdieping echt millimeterwerk. “Het speelt in ons voordeel dat het project gerealiseerd wordt volgens de BIM-formule”, aldus Thomas De Wandeler. “Dankzij het gemeenschappelijke BIM-model beschikken we meteen over alle cruciale informatie. Zo hebben we bijvoorbeeld een duidelijk zicht op waar de dakvlakken zich bevinden, waar de betonplaten lopen en waar de muren staan. Op die manier kunnen we onze activiteiten optimaal afstemmen op het werk van de andere (onder) aannemers. Er moet nog heel wat water naar de zee vloeien vooraleer BIM
alom tegenwoordig is in het bouwwezen, maar het concept bewijst hoe dan ook zijn meerwaarde. Het Diamond-project is voor ons een erg mooie referentie. Het zal een mooie aanvulling zijn op andere realisaties zoals de Duelling Alpine Coaster in Bellewaerde, waarvoor we – met uitzondering van de rails en het elektrische gedeelte – als hoofdaannemer fungeerden voor de realisatie van de volledige structuur en accommodatie.”


Bron: Beton en Staalbouw 03/2018
Tekst: Tim Janssens
Beeld: Global Life Tree

Anderen lezen ook

12/10/2023 – JOBDAG BIJ DE WANDELER

Metaalconstructie De Wandeler sterkhouder op bedrijventerrein

Covid-19: wij blijven aan het werk!